1.pngAkasztói Sporthorgász Egyesület
Felhasználónév:
Jelszó:
 
2.png
2019 Jnius 18 03:28:51
Navigáció
bullet.gif Hírkategóriák
bullet.gif Kapcsolatfelvétel
bullet.gif Horgászversenyek
bullet.gif Magyarország halfajtái
bullet.gif Fogási napló
bullet.gif Katalógusok
bullet.gif Ételek halból
bullet.gif Adatvédelmi és adatkezelési szabályzat
bullet.gif Halgazdálkodásról és a hal védelméröl szóló 2013. évi CII.törény
sideb-left.pngsideb-right.png
Véletlen Képek
sideb-left.pngsideb-right.png


Top Mix

Magyar Horgász

sideb-left.pngsideb-right.png
GardaMajdnem teljesen egyenes hátvonalú, szürkéskék vagy ezüstös háttal és apró pikkelyekkel rendelkezik. Oxigénigényes. A teste keskeny, erősen lapított mint egy késpenge és a szája felfelé nyílik, amivel kényelmesen habzsolja be a víz felszínére hulló rovarokat. Az alsó állkapocs beleillik a felső állkapocs mélyedésébe. Nagy szeme ezüstös-fehér vagy aranysárga. Feltűnően rövid és alacsony hátúszója hátrébb a faroknál helyezkedik el. Jellegzetessége a nagy mellúszók. Pikkelyei aprók és testéről könnyen leválnak.
10-20 fokos vizeket kedveli, és a felszín közelében szívesen tartózkodik. A sós vizet is elviseli rövidebb ideig. A folyókból ősszel csapatosan a tengerbe vonulnak, de vannak populációi amik felhagytak a vándorlással és a telet is édesvízben töltik.
Előfordul a Fekete-tenger vízgyűjtőjében, a Kaszpi-tengerben, az Aral-tóban és az azokba torkolló folyókban. A Duna majdnem teljes szakaszán, a Balatonban, Tiszán és a Fertő tóban is megtalálható.
Herman Ottó beszámolója szerint november 11. tájékán a tihanyi kútba vonuló gardacsapat vándorlási irányát a hegytetőn felállított őrszem jelezte a subája lengetésével a halászoknak.

Testhossz és tömeg

10 éves korukra érhetik el a 40 cm-es testhosszt. A Balatonban a fél kilónál nagyobb példányok ritkának számítanak manapság.

Szaporodás

3-5 éves korára válik ivaréretté. Tavasszal nagyobb csapatokban vándorolnak ívni. A hímek lassabban nőnek mint a nőstények.

Táplálkozás

Planktonrákok, vizre hulló rovarok, halivadék, kisebb halak, üvegrák, kerekesférgek.

Horgászat

Gardára ritkán,de horgásznak legyező és úszós készséggel vagy felszínen vezetett villantóval. Néha a horogra akad a Balatonon süllőzés közben. A csalihalat a fejénél fogja el általában.

Rekordok

A legnagyobb ismert példány 60 cm-es és 3,5 kg testtömegű volt.

centerb-left.pngcenterb-right.png
Keresés az interneten
sideb-left.pngsideb-right.png

centerb-left.pngcenterb-right.png
Üzenõfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Még nem küldtek üzenetet
sideb-left.pngsideb-right.png
sideb-left.pngsideb-right.png