1.pngAkasztói Sporthorgász Egyesület
Felhasználónév:
Jelszó:
 
2.png
2019 Jnius 19 16:56:26
Navigáció
bullet.gif Hírkategóriák
bullet.gif Kapcsolatfelvétel
bullet.gif Horgászversenyek
bullet.gif Magyarország halfajtái
bullet.gif Fogási napló
bullet.gif Katalógusok
bullet.gif Ételek halból
bullet.gif Adatvédelmi és adatkezelési szabályzat
bullet.gif Halgazdálkodásról és a hal védelméröl szóló 2013. évi CII.törény
sideb-left.pngsideb-right.png
Véletlen Képek
sideb-left.pngsideb-right.png


Top Mix

Magyar Horgász

sideb-left.pngsideb-right.png
DomolykóA pontyfélék családjának tagja. Teste henger alakú, háta széles. Háta barnászöld, oldalai ezüstös, aranyos csillogásúak, úszói pirosas színezetűek, erőteljesek. Feje, szeme nagy. Nagyon óvatos, tanulékony, de nagy étvágyú hal. Vegyes táplálékon él, igen nagy méretű szája lehetővé teszi nagyobb zsákmány elfogyasztását is.
Táplálékai lehetnek apró álcák, rákfélék, vízre hulló rovarok, gyümölcsök, halivadék, béka, egér. A kisebb példányok általában bandába verődnek, a nagyobbak magányosan vadásznak, "foglalt" helyük van (vízre hajló levelek, ágak). Mivel hazánkban a nyúldomolykó védelme megszűnt, nincs szükség a kettő közti megkülönböztetésre, mely az úszók alakjában nyilvánul meg. Egész Európában honos, a sebesebb folyóvizekben tipikus felszíni hal. Hazánk szinte valamennyi vizében megtalálható. Ivási ideje áprilistól júniusig tart, ikráját kövekre, növényzetre rakja, ivarérése a 3-4. évben következik be.
Közepesen nagyra növő faj. A harmadik évben elérheti a 20, az ötödikben a 30 cm nagyságot is. Pisztrángos vizekben mint ivadékpusztító és konkurrens kártékony.
A száraz tények. Ha a domolykó csak ennyit jelentene, nem érné meg a reá áldozott időt, nem érné meg a fáradtságot, hogy könyvet írjanak a horgászatáról.
Szerencsére nem csak ennyit jelent. Ez a csodálatos életű, gyönyörű hal mindenkinek belopja magát a szívébe, ha komolyan foglalkozni kezd a horgászatával. Hogy miért?
Talán az egyik legszebb élmény, mikor egy harmatos nyári reggelen bogárral ejtegetve, körömvillantót dobálva, esetleg a vizet ostorozva járjuk kedvenc patakocskánk partját, s a szikrázó reggeli fényben szemmel követhetjük a domolykócsapatok útját. Vagy amikor télen, a félig befagyott vízből a mélyebb részeken csontival, májjal, vagy nimfával úsztatunk, a siker biztos reményében.
A domolykó nem szezonális hal. Egész évben eredményesen horgászható. Nem igényel hosszas előkészületet, csalivásárlást, szinte minden otthon megtalálható élelmiszer alkalmas lehet a horgászatához.
Benépesíti agyonszennyezett vizeinket is, alkalmazkodóképessége kitűnő. S ami a legfontosabb: becserkészéséhez nélkülözhetetlen némi fifika. Legalábbis a nagyobb példányok elejtéséhez.

Horgászatának módszerei

A módszerek közül kiemelkedően foglalkoznunk kell az ejtegetéssel és az úszózással, melyek a domolykó fogásának legegyszerűbb lehetőségei. Rendkívül sportszerű és közkedvelt módja még a pergetés. A domolykó az a hal, ami legyezés terén pótolhatja hazánk "pisztránghiányos" állapotát, de önmagában erre a halfajra specializálódni sem balgaság. Választhatjuk ezek közül bármely módszert, a domi horgászata mindenképpen fantasztikus szórakozás és sport.

Csalik

Ha nem műcsalival horgászunk, csalijainknak csak a fantázia szab gátat. A domi szinte mindent elfogyaszt, ami a partról, fákról a vízbe hullik. Persze csak ha ezt megfelelőnek találja. Na és persze ha megfelelő időben tálaljuk neki. Legfontosabb elv tehát a szezonalitás betartása. Hiába kínálunk cseresznyét novemberben, ha nincs itt a szezonja. Egész évben jól fogható azonban a klasszikus csalikkal, csontival, gilisztával, pinkivel, piócával, nadállyal. Tavaszi, nyári, kora őszi időszakban a szárazföldi és vízi rovarok ejtegetése a nyerő, ilyenek például a tücsök, szöcske, lótetű, sáska, cserebogár (rajzási időben). Mint említettem, érési idejükben kiválóak a különböző gyümölcsfélék, például a cseresznye, egres, szeder. málna, meggy, ribizli, szilva, szőlő, valamint a vadon termő növények bogyói (pl. bodzabogyó). Nem hátrány, ha ezekkel a csalikkal olyan helyen kísérletezünk, ahol található a parton néhány fa, bokor ezekkel a termésekkel. Ha erre nincs lehetőség, mi is etethetünk horgászat előtt néhány szemmel, elaltatva ezzel a domik hírhedt óvatosságát. Próbálkozhatunk továbbá beáztatott gabonaszemekkel, kukoricával, zöldborsóval. Különböző állati belsőségekkel is próbálkozhatunk. Főként télen, mélyebb vizeken hozhat meglepően jó eredményt a máj, szív, tüdőkocka.
Horgászhatunk rájuk különböző élelmiszerekkel: a kenyér, sajt, felvágott, szalonna mind-mind meghozhatja a várva várt sikert. Élő kishallal is szép eredményt érhetünk el.
Fontos: törekedjünk a változatosságra. A domolykó nagyon gyorsan tanul!

centerb-left.pngcenterb-right.png
Keresés az interneten
sideb-left.pngsideb-right.png

centerb-left.pngcenterb-right.png
Üzenõfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Még nem küldtek üzenetet
sideb-left.pngsideb-right.png
sideb-left.pngsideb-right.png