1.pngAkasztói Sporthorgász Egyesület
Felhasználónév:
Jelszó:
 
2.png
2019 June 18 03:36:31
Navigáció
bullet.gif Hírkategóriák
bullet.gif Kapcsolatfelvétel
bullet.gif Horgászversenyek
bullet.gif Magyarország halfajtái
bullet.gif Fogási napló
bullet.gif Katalógusok
bullet.gif Ételek halból
bullet.gif Adatvédelmi és adatkezelési szabályzat
bullet.gif Halgazdálkodásról és a hal védelméröl szóló 2013. évi CII.törény
sideb-left.pngsideb-right.png
Véletlen Képek
sideb-left.pngsideb-right.png


Top Mix

Magyar Horgász

sideb-left.pngsideb-right.png
Szélhajtó küszTeste maximum 10-15 cm hosszú, háta barna vagy olajzöld, oldala fényes ezüstös, "könnyen letörölhető" pikkelyekkel borított. Feje testéhez képest viszonylag kicsi, szája félig felső állású. Legszívesebben a vízfelszínre hullott rovarokat, zooplanktont, algabevonatot fogyaszt.A küszök nemzetségébe tartozó hal háta ívelt, de mégsem olyan domború, mint a hasa. A rövid hátúszó a hasúszó mögött, a hosszú alsó úszó pedig a hátúszó mögött kezdődik. Könnyen lehulló, erős ezüstfényű pikkelyeit kiemelkedő redők díszítik, szájuk felső állású.
Garatfogaik két sorban helyezkednek el, mindkét oldalt kettő és öt van belőlük, a belső sor utolsó fogai kampószerűen görbültek.nagy csapatokban mozog a nyílt víztérben. A küsz állományainak előfordulása általában a nyílt víztér meglétéhez kötött.Minthogy igen szereti a társaságot, rendesen igen nagy tömegekben jár együtt. Csendes, meleg időben a víz színe alatt vígan kergetőzve fogdossák a vízbepottyanó rovarokat, s más hasonló állatokat. Heckel és Kner leírása szerint nem nagyon félénk, igen kíváncsi és falánk halacskák, s ha valamit vízbe dobnak nekik, a pillanatnyi elmenekülés után rögtön visszatérnek, hogy megnézzék, mi is esett a vízbe, azonnal kapdosnak a meglátott tárgy után, bekapják, de ki is köpik, ha nem ennivaló. Azok a horgászok, akik sokat akarnak fogni, ? mindegy, hogy mit ? éppen e tulajdonságuk miatt szeretik őket, mert mindig rámennek a horogra, bármilyen csali is van rajta. Ívása május és június hónapra esik, de megkezdődhet már márciusban és elhúzódik augusztusig is.
Ebben az időben sűrű rajokba tömörülnek és felfelé vonulnak a folyóban, hogy alkalmas köves, vagy füves sekély szélvizeket keressenek. Ilyenkor még a szokottnál is élénkebbek és folytonosan kiugrálnak a vízből. Évente háromszor, többé-kevésbbé hosszú időközben ívnak; a legöregebbek kezdik el, a legfiatalabbak fejezik be. Rendkívül szaporák, de életük aránytalanul rövid; mert csapatos együttjárásuk, valamint a felszín közelében való tartózkodás hamarosan a rablóhal, vagy madarak zsákmányává teszi őket, amelyek a küszrajokat szakadatlanul követik. Ha valami éhes sügér közibük vágódik, a csapat a szélrózsa minden irányába széjjelrebben. Egyesek a vízen kívüli ugrással próbálnak a rabló elől menekülni, ami gyakran sikerül is.
centerb-left.pngcenterb-right.png
Keresés az interneten
sideb-left.pngsideb-right.png

centerb-left.pngcenterb-right.png
Üzenõfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Még nem küldtek üzenetet
sideb-left.pngsideb-right.png
sideb-left.pngsideb-right.png