1.pngAkasztói Sporthorgász Egyesület
Felhasználónév:
Jelszó:
 
2.png
2019 June 18 02:49:44
Navigáció
bullet.gif Hírkategóriák
bullet.gif Kapcsolatfelvétel
bullet.gif Horgászversenyek
bullet.gif Magyarország halfajtái
bullet.gif Fogási napló
bullet.gif Katalógusok
bullet.gif Ételek halból
bullet.gif Adatvédelmi és adatkezelési szabályzat
bullet.gif Halgazdálkodásról és a hal védelméröl szóló 2013. évi CII.törény
sideb-left.pngsideb-right.png
Véletlen Képek
sideb-left.pngsideb-right.png


Top Mix

Magyar Horgász

sideb-left.pngsideb-right.png
Sebes pisztrángA lazachoz hasonló és ugyanabba a családba tartozó hal. Eredetileg a tengerből származó és vándorló életmódot folytató Salmo trutta trutta édesvízi életmódra áttért rokona. Rokona a tavakban jóval nagyobbra növő tavi pisztráng (Salmo trutta m. lacustris).
Áramvonalas, rövid testén a pikkelyek aprók, oldalait foltok díszítik és szájában a fogai hátra hajlanak, orra tompa. Jellemzően a családjának a többi tagjához a hátsó hátúszója a farokúszó közelében helyezkedik el. Egészen 10 méter mélységig előfordul a hideg, tiszta zajló vizekben. Eredetileg Európából és kelet Oroszország területéről terjedt el Kis-Ázsiába és Afrika északi részeire is. Meghonosították az 1900-as évek elején az összes földrészen. A legmagasabb vízhőmérséklet amit elvisel az +24,1 °C. Magyarországon kisebb mennyiségben folyik a tenyésztése Szilvásváradon és Lillafüreden.
Színben, méretben és kinézetben is nagyok az eltérések még ugyanabban a vízben is. Herman Ottó így írt 1887-ben a pisztráng színéről:
"... minden valamire való halász tudja, hogy két teljesen egyforma pisztrángot ugyanazon víznek ugyanazon helyéről sohasem fogott ki. Törzsszínezetnek a következőt lehet elfogadni: hátfele sötét olajbarna, jól kivehető, különböző nagyságú, részben kerek és néha udvaros szemfoltokkal, az oldal felső része világosodó, lassan szürkésbe vált, s az oldal alsó felén sárgás fehérbe, utóbb fehérbe megyen át; ameddig a hátszín világosodása tart, fekete szemfoltok - kisebbek-nagyobbak - tarkítják, míg végre az oldalvonal közelében belevegyülnek a piros szeplők s az alsó fél felé győznek... a hátsörényúszó is fekete és kevés vörös pettyel van ékesítve... Néha az oldalakban lefelé karajos színmezők alakulnak, melyek violás, kékes színben játszanak. Van fekete, szürke, aranyos, fehér, szénporos, kék szeplős színváltozat, sokszor több ily változat egy vízben él, úgy, amint folyása árnyas, vagy verőfényes helyen halad, amilyen a víz kémiai tulajdonsága; annyi áll, hogy az árnyas helyek pisztrángja sötétebb, a verőfényes helyeké világosabb alapszínű; mindezeknek, különösen a szemfoltoknak és szeplőknek azonban olyan, bár leírhatatlan, de sajátságos jellemük van, hogy a gyakorlatlanabb szem is pisztrángot lát a pisztrángban. A színnek e roppant változatossága volt oka annak, hogy sok híres természetvizsgáló egy egész sereg fajt állított fel..."

Testhossz és tömeg

Felnőtt korára eléri a 20-40 cm-ert és a 0,5-08 kg-ot. Ritkán megnőhet több kilósra is.

Szaporodás

Ívási ideje szeptember és december között van és a sekély és köves aljú helyeket választja a patakok felső részein. Az ikrák tavasszal kelnek ki. 10-15 cm-esen kezd el kisebb halakat fogyasztani. 3-4 év alatt éri el ivarérettségét. Tengeri rokonai összeívnak a lazaccal és hibrid egyedeket hoznak a világra.

Horgászati szabályozás

Tilalmi időszak: október 01. - december 31. Legkisebb kifogható méret: 22 cm

Táplálkozás

Rovarok,lárvák, kagylófélék, halikra, kisebb halak, rákfélék.

Horgászat

Nagyon értékes sporthorgász hal több országban is.

Sebes pisztráng horgászmódszerek:

Műlegyezés, pergetés

Rekordok

A legnagyobb magyar pisztrángot 1989-ben fogták és 6,14 kg-os volt. A legnagyobb tengeri pisztráng 51 kg-os, és 140 cm-esen került horogra (Kaszpi tenger). A legnagyobb tavi pisztrángot az Alpokban fogták 31 kg-osan.

centerb-left.pngcenterb-right.png
Keresés az interneten
sideb-left.pngsideb-right.png

centerb-left.pngcenterb-right.png
Üzenõfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Még nem küldtek üzenetet
sideb-left.pngsideb-right.png
sideb-left.pngsideb-right.png